There was an error in this gadget

Monday, June 13, 2011

perkara manusia sering alpa lupa nyanyuk


bercakap mengenai perkara manusia selalu lupa ialah menghayati, penghayatan, dan seumpamanya... maksud i... manusia sering lupa untuk menyelami dan menghayati maksud2 yang berada disekeliling kita... melainkan manusia yang inginkan ketenangan dan mencari ilham..

dalam mengenal erti kehidupan... kita harus menghayati jalan cerita hidup kita... sama ada anda yang bergelar boss... peon... mahupun cleaner... kadang2 kita kena tanya kenapa apa dan kenapa jalan cerita kita sebegini rupa...

sebagai contoh... menghayati kehidupan kita sebagai manusia... manusia mempunyai pelbagai jenis, latar belakang, jalan cerita dan citarasa... penghayatan tu bukan lebih kepada memandang kehidupan tetapi makna... isi dan maksud yang tersirat dan tersurat...

maybe korang tak jelas... ok aku bagi cntoh... lukisan... lukisan memang cantik.. dan jika cantik mesti kita suka... kalau tak cantik mesti kita carut lukisan tu kaw2... yang peliknya lukisan tak cantik tu boleh siap2 letak lam frame dan dengan bangga di pamerkan oleh pelukisnya di galeri seni.... lukisan yang cantik buat cuci berak kat tandas... so sebab apa? mungkin sebab makna yang diberi..

lagi contoh u all mesti suka tgj video klip lagu kan? so video klip bukan di buat untuk suka2.. tapi dibuat untuk menerangkan maksud lagu yang dikarang... so sebab kita menghayati lagu tersebut.... begitu juga simbol2 tanda2 dan sebagianya...

namun demikian... manusia sering lupa untuk menghayati... kalau solat misalannya... solat bagai nk rak.. tapi masih melakukan kejahatan... sebenarnya kita kurang menghayati ajaran agama... so korang fahamkan apa yang aku maksudkan... so penghayatan amat penting untuk disemai dalam hati..

emosi dan ekspresi dalam teater... lagilah menguji penghayatan yang tinggi .. kalau tak dihayati... maka buruk lah lakonan anda... so penghayatan amat penting... depend pulak pada skrip nyer... tu pon perlu pengahayatan jugak...

so kesimpulanya.. sekiranya manusia hidup tanpa penghayatan yang tinggi... cara hidup manusia akan sama saja.... bangun pagi.. turun kerja... makan... cakap2 balik tido... bangun bla bla bla dan bla2... begitulah seterusnya sampai orang utan pupus.

jadi dengan menghayati takdir.. dengan mudah kita akan mengubahnya... banyak bertanya dalam diri.. dan cuba guna akal untuk berfikir... jangan guna kepala lutut pulak.. k la adios.... heheheheh

No comments:

Post a Comment