There was an error in this gadget

Sunday, August 21, 2011

puasa, kerja, persahabatan

ermm.. puasa ini tidak memenatkan kerana bagi aku.. puasa hanya menahan nafsu... semua nafsu yang ada pada manusia.. ramai yang beranggapan... puasa hanya menahan makan dan dahaga.. tetapi ini lah peluang bagi umat manusia merasa nikmat yang hari2 kita dapat tetapi di tahan dengan rukun islam yang ketiga....

jelas sudah kepentingan puasa terletak pada keimanan kita untuk menerimanya... yang tak puasa kerana sebab2 tak munasabah, harap pertimbangkan kerana... syiatan sudah digari... mengapa pula kita menjadi pewaris?

puasa pula aku lakukan di waktu aku kerja... sebagai promoter polo... kurang penat... cuma banyak kerja yang harus dilakukan... cuma raya tahun ini... sedikit hampa sebab aku just cuti sehari saja... tambah pula... kemungkinan orang tua ku... tidak dapat beraya bersama.... tak pelah.. yang penting.... kalau masa tu tiba... harap kami dapat berkumpul bersama... tema raya... warna pink... hehehe...

kerja seperti biasa... cuma persahabatan aku kebelakangan ini... berpecah belah... mungkin kerana kesibukan... sampaikan tiada masa untuk bergurau senda... setiap malam aku menjenguk nick... uyut... kak dila/// tapi malang... dia orang pun kadang2 ilang entah ke mana...

mungkin mereka sibuk.. aku pun apa kurangnya.. : (... aku berharap... mereka sentiasa bahagia dunia dan akhirat... cyla... aku minta maaf kalau... aku buat kau marah... bukan niat aku... just aku ingin kau tahu... kaulah kawan aku yang sentiasa mengambil berat terhadap ku....

sekarang ni.. aku just diamkan diri je sebab... aku tak boleh nak cakap apa2... mungkin satu hari nanti... kebenaran... akan terbukti jelas... biarlah masa berlalu... aku tahu... tidak berbaloi untuk aku nyatakan aku sayang pada kawan2 aku... sedangkan aku hanya menaruh harapan yang tiada penghujung....

mungkin.... tanpa kehadiran ku di masa yang akan datang..... aku harap mereka sentiasa bahagia... bersama teman2 baru.... bersama dengan orang yang lebih bagus dari aku....

Wednesday, August 3, 2011

bulan ramadhan yang mulia


ermmmm hari ni bulan puasa yang ketiga.... baru nak update blog.... dalam bulan puasa ni... apa yang paling aku rindui ialah masa aku niaga dengan kawan2 aku.... bisnes ayam madu waka waka... best sangat... dan raya tahun ni alhamdulilah... raya ngan keluarga....

sekarang... aku dah berenti dari parksom... sebab tamat kontrak... itu pun maybe aku sambung atau tak kat parkson tu nanti.... sebab dalam bulan puasa ni... hehehe penat pun ye... tapi aku yakin.. aku akan lalui dengan sabar dan tabah... kerana puasa bukan setakat menahan kita daripada lapar dan dahaga.... tapi juga puasa dari segi hati... mata.. minda dan anggota...kawal nafsu senang cakap...

ermmm bulan puasa kali ni... kami cuma dua beradik jer... mak dan abah kat kuching... hehehe tapi still tak de masalah bagi kita orang... walaupun tak de family d sisi... masih juga merasakan suasana berbuka secara berkeluarga....

walaupun rasa kesunyian sebab tak kerja lagi kat parkson... setiap petang aku ke tempat wan amry.... sebab dia ada kedai... hehehehe.... boleh lah juga aku teman kawan aku sorang ni... sebab rindu dengan suasana niaga.... hehehe....thanks juga kepada kakak dia... adik dia... yang layan aku dengan baik sekali.... masa 2 ogos... kakak wan kasi aku kek... eheheheh... terharunya... thanks sanagat2... heheheh...

seronoknya bersama kawan2....ketika ini... sebab gelak ketawa mereka saja yang dapat meriangkan hati aku ni...heheheh.... sebab itulah aku selalu pergi ke tempat... wan... ermmmm...

kalau waktu berbuka puasa.... macam biasa makan2.... lepas tu melakukan ibadah di bulan puasa... seronok sangat2,... sebab rindu dengan suasana masjid ketika d bulan puasa.... hehehe... alangkah best nya kalau dapat pergi bersama kawan2.... dan keluarga.... terjalin erat la hubungan... heheheh.... bulan ramadahn ni... membawa seribu erti pada aku....

bulan ni lah utk aku berubah.... bulan inilah utk aku menimba ilmu... dan menyucikan diri...selam ini aku banyak buat dosa.... ... aku mengaku... hehehe tapi selagi mana kita hidup... pintu taubat terbuka luas... dan aku harap... aku dapat gumpul banyak2 pahala... hehehehe